Zamieszczone przez wilq
Samolot prezydenta rozbił się
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Tu -154 spadł ..... Zginęli najważniejsi ludzie państwa i z tego co wiem biedni harcerze .... brak nam jednej maszyny , teraz amerykanie wyciągną do nas pomocna dłoń i sprzedadzą nam z symbolicznego dolca ich samoloty Douglas DC-8 , bo oni już nie maja miejsca na złomie ... a u nas stwierdza ze co cud techniki ... jak było z tupolewami ... powodzenia ....Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM
Komentarz
-
-
Faktycznie tragedią jest śmierć tylu ludzi i tutaj nie da się umniejszyć tego faktu i nie da się tego inaczej skomentować.
Ale pozwolę sobie na kilka zdań takich 'na chłodno', bez emocji związanych z tym wypadkiem:
ktoś gdzieś się zamartwiał, że w Polsce będzie chaos, bo zmarło tyle najważniejszych osób w Państwie - otóż chciałbym uprzedzić wszystkich czekających na ów chaos, że jedyne co nas czeka, to TEATR! Teraz każdy będzie chciał wykorzystać tę sytuacje dla własnych korzyści - tak to niestety jest w polityce, więc tam raczej nie szukałbym uczuć (poza rodziną i 'przyjaciółmi' Prezydenta). Putin ogłosił, że stanie na czele komisji, która będzie szukała przyczyn katastrofy - tylko co on do tej komisji wniesie (pomijając fakt, że nie pozwalają polskim ekipom badawczym na wejście na teren katastrofy), przed chwilą oglądałem Jana Maria Rokitę (!!) na TVN - a przecież on już się wycofał z polityki - czyżby chciał wrócić? Ma szansę pokazać teraz swoje troskliwe oblicze i wejść "z gracją" na salony. POLSAT teraz mówi, że to największa tragedia lotnicza w Rosji - bzdura - w Rosji rozbijały się samoloty z większą ilością ludzi (i z ichnimi politykami), a ponieważ tam (w naszym samolocie prezydenckim) nie było rosyjskich polityków, to nie wiem co dla nich takiego największego się stało. W stosunkach polsko-rosyjskich zupełnie nic się nie zmieni - nie było żadnego ataku terrorystycznego, więc nie można zwalić winy na Rosję.
Chciałbym tylko dodać, że NIE MA LUDZI NIEZASTĄPIONYCH - jeśli ktoś nie zadbał o to, żeby przygotować kogoś KOMPETENTNEGO na zastępstwo duuuużo wcześniej, to jest to brak umiejętności zarządzania - jeśli ktoś nie wyciągnął wniosków po katastrofie w Mirosławcu z 2008 roku, to jest kretynem (swoją drogą kto pamięta w ogóle tę tragedię, a była to cytuję: "największa katastrofa w polskich siłach powietrznych od zakończenia II wojny światowej"). W Polsce ludzie nie odczują tego w żaden sposób, że zginęli najważniejsi politycy i dowódcy wojsk (bo o takich teoriach już też słyszałem). Telewizja ma pożywkę - właśnie patrzę jak reporter pewnej telewizji przed Pałacem Prezydenckim pyta przypadkowych ludzi skąd się dowiedzieli o tragedii, jak zareagowali i CO TERAZ BĘDZIE! Tak jakby te starsze panie miały pojęcie co teraz będzie. parodia .... Sieci komórkowe w godzinach 0930-1030 miały branie - u mnie nie dało się zadzwonić - miałem komunikat, że sieć zajęta... Ile teraz łańcuszków SMS'owych powstanie, to ja już się denerwuję. Ale w sklepie już słyszałem jak pijaczki ze szczęścia opijają śmierć Kaczyńskiego (ale nie "Prezydenta" tylko polityka). Na ulicy jakoś nie widzę specjalnego poruszenia - wszyscy troszkę zaagitowani, bo jest kolejny temat do plotek...
Jeszcze raz pragnę podkreślić, że tragedia się stała - zginęło 88 ludzi, więc tu nie ma powodu do śmiechu i wcale się nie cieszę z tego powodu, ale cała otoczka medialna, a wkrótce polityczna, jest NA POKAZ. Ani w polityce nic się nie zmieni (ten 'kurz' jeszcze będzie przez kilka dni podtrzymywany) i dalej będzie jak było, ani ludzie też nic nie poczują - kryzys dzięki temu nie zniknie. Przynajmniej żałoba narodowa będzie ogłoszona zgodnie z jej 'przeznaczeniem'.
Pewnie parę osób się wścieknie za moją opinię, ale ja jakoś nie daję ponosić się emocjom podsycanymi przez media.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
wiadomo, że bardzo dużo ludzi nie lubiło Kaczyńskiego, ja wręcz przeciwnie. kimkolwiek jesteś, warto się pomodlić, bo nie wiadomo co z Polską będzie. takiej elity obrońców Ojczyzny nie da się zamienić. słusznie zwrócono uwagę, że nie zginął tylko Kaczyński, ale i szefowie sztabu generalnego, szefi IPN, śmietanka PiS-u. na prawej stronie został nam tylko Jarosław i Ziobro i wszystko wskazuje na to, że to będzie koniec polskiej prawicy, a jak dla mnie to przepaść, koniec obrony wartości chrześcijańskich w Państwie Polskim.
wątpie żeby to był spisek, choć analogia nasuwa się sama - przecież ostatnio zginął Sikorski, też w samolocie i też w związku z Katyniem. analogia ta jednak jest chyba za daleko posunięta. okazja do usunięci śmietanki konserwatystów i obrońców polskości była wyśmienita. jeżeli tak się stało, to tragedia ta jest jeszcze większa. ale wątpię.
z drugiej jednak strony trudno uwierzyć, że najlepsi polscy piloci podjęli tak nierozważne decyzje mając na pokładzie takie osoby.
wszystko to mętne, a my za mało wiemy, i tak jak ktoś wspomniał, dowiemy się za 100 lat.
jakkolwiek było stała się tragedia i boję się, że oczekuje nas jeszcze większa.Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
kropeck, nie będę się rozpisywał ale popieram w 100% to co napisałeś...Pozdrawiam
Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
Mercedes W210 290 Turbodiesel
Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25
Komentarz
-
-
[*] od 9 siedziałem przed telewizorem i na samym początku podali taką informacje myślałem że to jakieś tylko problemy z lądowanie czy jakaś usterka. A potem okazało się że ten samoloty nadzwyczajnie w świecie roztrzaskał się na części a potem spalił ehhh...Nie każdy lubił Ś.P Lecha Kaczyńskiego i Marie Kaczyńską za ich wygląd za zachowanie za to jak reprezentowali kraj...ale to byla WŁADZA POLSKI którą my wybralilśmy do tego dochodzą ludzie typu Prezes NBP IPN itp...i wiele wiele innych osób:/ To jest wielka tragedia dla naszego kraju. A już wcześniej mówiono że te maszyny są gówno warte brzydko mówiąc a i tak dalej latały to jest dopiero nie odpowiedzialne....Bida jest była i będzie jeśli GŁOWA PAŃSTWA musi latać takimi szrotami z lat 80autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!
VW POLO 9N 2004r. obecnie
Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wilqDoczytalem sie ze nie chca wpuscic polakow na miejsce katastrofy zeby przebadac szczatki wraku.
Wedlug mnie fakt ten powinien byc powodem zawieszeniem stosunkow polsko-rosyjkich i zamkniecia granicy... szczelnego zamkniecia granicy.
W Świetle prawa (obojętnie jakiego kraju :!: ) Dochodzenie w sprawie wypadku ma przeprowadzić kraj na którego terenie samolot uległ wypadkowi :!:
Nikt też nie pozwoli na przebadanie samolotu przed własnym przebadaniem.
Czyli my Polacy możemy prosić o to abyśmy mogli sami sprawdzić szczątki ale dopiero po tym jak Oni przebadają samolot. Nigdy przed, Nigdy w trakcie - Zawsze Po :!:
Ludzie ogarnijcie się ja rozumiem że wielka katastrofa ale nie należy przyjmować tego co mówią media za bożyszcze i jedyną prawdę jaka jest (a słuchając ekspertów w telewizji od razu bierzcie to co oni mówią za kłamstwo bo mniej niż 1% mówi prawdę)
Zginęło 96osób (88 pasażerów i 8 członków załogi (o załodze w TV się wogule nie mówi :!: - co już co nieco o naszej TV mówi) )
[*]O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
To nie wina tego samolotu, niestety lataja starsze i maja się dobrze. Najprawdopodobniej zawinił pilot, choć to dopiero ocenia komisje do tego powołane. Warunki w chwili katastrofy nie były odpowiednie do lądowania na lotnisku które nie jest do tego w pełni przystosowane. Jak sam za Ś.P. Lechem Kaczyńskim nie przepadałem, jak PIS uważam za krzykaczy tak uważam, że jest to bardzo wielka tragedia dla kraju, strata tylu ludzi:cry:
Marek
Komentarz
-
-
Kowal_ldz, trupami jak trupami. Skoro samolot normalnie przechodzi jakieś tam przeglądy które musi przejść, jest dopuszczony do latania to czemu ma nie latać.
Wiadomo ze im coś starsze to się częściej może psuć ale wcale nie musi. W radiu ktoś się wypowiadał ze parę miesięcy temu był robiony remont generalny + modernizacja.
Czy byli z tej czy z innej opcji to teraz jest mało ważne, zginęło dużo ludzi a to zawsze jest przykre :|
Komentarz
-
-
pstrykacz, powstrzymaj się, z łaski swojej, od wydawania opinii w tej sprawie.
To ustali śledztwo.
Prawda jest taka, że piloci tych samolotów to elita polskiego lotnictwa.
To że starsze samoloty latają nic nie wnosi do tematu.
Latają stare samoloty i nowe. Te stare psują się częściej niż nowe.
Był dopuszczony do lotu, to leciał i tyle.
To dokładnie tak jak z samochodami.
O katastrofalnym stanie stanie Tupolewów mówiło się od dawna.
Awarie zdarzały się już wcześniej.
Jakiś czas temu delegacja rządowa wracała z Niemiec samolotem rejsowym, bo rządowy nie był w stanie wystartować.
Stało się to co się stało.
Niestety, taka nasza polska przypadłość, że każdy z nas jest mechanikiem, lekarzem, ekspertem z dziedziny polityki, skoków narciarskich, piłki kopanej i formuły 1 w jednej osobie.
Komentarz
-
-
kropeck, zgadzam się od pierwszego do ostatniego słowa.
wiele wskazuje że nie było to awaria. lotnisko bez ilsa, niesprzyjająca pogoda, do tego zapewne presja na pilota ( wystarczy przypomnieć wylot do Gruzji gdy pilot odmówił lądowania w Tibilisi i oskarżenia pod jego adresem )
I jeszcze jedna, imo oburzająca rzecz, pomijanie przy liczbie ofiar załogi samolotu, funkcjonariuszy BORu, a skupienie się tylko i wyłącznie na licie gości.
Komentarz
-
-
"Najprawdopodobniej zawinił pilot, choć to dopiero ocenia komisje do tego powołane"
napisałem prawdopodobnie, więc to nie opinia kolego Voit. A o lotnisku i jego parametrach mówiono w mediach, że nie jest przystosowane do takich samolotów, nie mówiąc o mgle która dzisiejszego dnia była zmorą tych rejonów tragedii.Marek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filipTotnisko bez ilsa,
Prezydencki samolot Tupolew miał zainstalowane systemy do obsługi ILS 2giej generacji
Jak wiadomo ILS ma 3 generacje.O ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pstrykaczA o lotnisku i jego parametrach mówiono w mediach, że nie jest przystosowane do takich samolotów
A czym Na tym Lotnisku lądował kilka dni temu (chyba aż 2 :!:?:
Takim samym Tupolewem.
I żeby było śmieszniej chyba tym samym egzemplarzem - choć to niepotwierdzona informacja.O ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
kropeck,
zgadzam się z Tobą. teatr, pozywka dla mediów, ciąg nieustających reklam samego siebie - kto głośniej płacze i ktobardziej ubolewa. wszystko to prawda. ale musisz przyznać, że coś sie jednak zmieni. jeśli jesteś po prawicy i Twoja ostoja przepadła, będzie Ci ciężej, tak po prostu, bo nie masz alternatywy. jesli jesteś po lewicy lub liberałem zapewne będzie Ci lżej, bo bieg przez płotki będzie biegiem bez płotek. i pewnie nic poza tym się nie zmieni. takich jak Walentynowicz i tak nich nie słuchał, a resztą niewielu ludzi się przejmowało. kwiat polskiej prawicy został ścięty, pewnie wyrosną nowe, za jakiś czas. a w międzyczasie będziemy mieli nowe wybory, nowe kancelarie, nowych generałów - ktoś tę władzę przejmie i bardzo dużo może się zmienić, a my to możemy bardzo odczuć. bo przecież nieważny ten cały teatr, ale to co dzieje się za sceną...Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Niezależnie od poglądów politycznych to z pewnością największą katastrofa polityczna jaka dotknęła Polskę od niepamiętnych czasów. Pamiętajmy również, że przede wszystkim ta tragedia ma wymiar ludzki. Zginęli obywatele polski piastujący najwyższe stanowiska kraju. Ich rodziny poniosły niewyobrażalną stratę. Uszanujmy to. Przynajmniej my. Nie ma co ukrywać, że będzie wielu takich, którzy zrobią wszystko aby wykorzystać ten kryzys dla uprawiania prymitywnej autopromocji i zbijania kapitału politycznego. I to niezależnie od politycznych barw. Mamy mało czasu żeby godnie uczcić śmierć tych ludzi. Bądźmy przyzwoici. Dajmy przykład innym. Za chwilę w Polsce rozpęta się polityczne piekło związane z przedterminowymi wyborami prezydenckimi. Znając specyfikę polskiej polityki za chwilę posypią się najcięższe oskarżenia i nie będzie miejsca na żadne świętości. Bądźmy po prostu lepsi, choćby dlatego, że możemy.
Słowo o przyczynach samego wypadku. Od dawien dawno wiadomo było, że oprócz polskich dygnitarzy na pokład TU-154 ważyli się jeszcze wchodzić przedstawiciele tak egzotycznych krajów, że za bardzo nie potrafię wymienić ich nazw. Maszyny typu TU-154 od 1998 roku były uczestnikami 14 wypadków lotniczych. Ostatni bodajże na początku tego roku. Oczywiście szczycimy się tym, że nasi piloci potrafią wylądować nawet na drzwiach od stodoły, ale przy takiej pogodzie nawet oni nie są nieomylni.
Do tej tragedii nie musiało dojść. I nie doszłoby gdyby nasi politycy potrafili się porozumieć w kluczowych sprawach. W tym wypadku kluczowych dla ich własnego bezpieczeństwa. Niestety zakup nowych rządowych maszyn był wielokrotnie przekładany z powodu każdorazowego zmasowanego ataku populistycznej paplaniny ze strony tych partii które akurat były w opozycji. Ile razy będziemy przerabiać tą samą historię zanim, jako naród, zmądrzejemy.
Komentarz
-
-
filipT, zgadza się oba te lądowania różniły się warunkami pogodowymi. Ale to nie zmienia faktu że Lotnisko Smoleńsk jest przystosowane do tego aby taki samolot przyjąć.
Przy okazji LNX to 3-literowy kod tego lotniska to tak jak byś chciał poszukać o nim informacji.
Zamieszczone przez 1st2Niestety zakup nowych rządowych maszyn był wielokrotnie przekładany z powodu każdorazowego zmasowanego ataku populistycznej paplaniny ze strony tych partii które akurat były w opozycji.O ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pstrykacz"Najprawdopodobniej zawinił pilot, choć to dopiero ocenia komisje do tego powołane"
napisałem prawdopodobnie, więc to nie opinia kolego Voit. A o lotnisku i jego parametrach mówiono w mediach, że nie jest przystosowane do takich samolotów, nie mówiąc o mgle która dzisiejszego dnia była zmorą tych rejonów tragedii.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ThundiZakup nowych maszyn najprawdopodobniej nic w tej katastrofie by nie zmienił. To Najprawdopodobniej nie jest awaria tylko błąd pilota - a ten czy to popełniony w kilkudniowym czy kilkuletnim czy nawet kilkunastoletnim samolocie kończy się tak samo.
Komentarz
-
Komentarz